Menu

Patients experience virtual world in 5D experience booth (Dutch read)

Cliënten ervaren virtuele wereld in 5D in belevingscabine
 

Voor veel mensen met een beperking is het lastig om naar buiten te gaan en erop uit te trekken. Philadelphia heeft in de afgelopen maanden ruim 75 cliënten laten kennismaken met de belevingscabine, die ontwikkeld is door start-up Sensiks. Zo krijgen cliënten de mogelijkheid om naar andere locaties te reizen, nieuwe ervaringen op te doen en hun brein actief te prikkelen.

Mensen beleven de wereld in de cabine in 5D. Met andere woorden: alle zintuigen worden aangesproken. In de belevingscabine ziet en hoort een cliënt niet alleen het strand; hij ruikt bovendien de zee, voelt de wind door zijn haren en de warmte van de zon op zijn gezicht. Dit alles bij elkaar activeert het brein waardoor er een realiteit wordt ontwikkeld.

Multi-sensorische prikkels

Volgens Philadelphia blijkt uit de ervaringen tot nu toe dat veel cliënten tot rust komen dankzij de belevingscabine. Daarnaast is multi-zintuigelijke beleving heel belangrijk voor het activeren van het brein. Als je steeds dezelfde dingen meemaakt dan worden je hersenen niet meer uitgedaagd. Volgens Victor Kallen, klinisch psychofysioloog bij TNO “lijkt gevoel positief te worden beïnvloed wanneer de multi-sensorische prikkels in harmonie zijn”.

Philadelphia en Sensiks zijn in gesprek met TNO om als vervolg op de huidige bevindingen een wetenschappelijk onderzoek te starten naar verdere toepassingsmogelijkheden. De mogelijkheden tot het maken van nieuwe belevingen zijn eindeloos. Bestaande audiovisuele producties (video, Virtual Reality, muziek en games) kunnen vrij eenvoudig verrijkt worden met geur, temperatuur en windstimuli. Belevingen kunnen indien gewenst ook door de verzorger op de persoonlijke behoefte van de cliënt worden afgestemd.

Medische en therapeutische toepassingen

De belevingscabine is ontwikkeld door Sensiks. De start-up heeft er bijna zes jaar aan gewerkt met een team van wetenschappers, creatieven, programmeurs, ontwerpers en een ondernemer. Sensiks werkt samen met enkele innovatieve partners aan onderzoek naar de medische en therapeutische toepassingen bij behandeling van dementie, stress, PTSD en breinactivatie. Philadelphia is officieel partner van Sensiks.

Bron: https://www.skipr.nl/nieuws/clienten-ervaren-virtuele-wereld-in-5d-in-belevingscabine/

Recently added

You have no items in your shopping cart

Total incl. tax:€--,--
Order for another €--,-- and receive free shipping

Language & Currency