Menu

therapeutisch virtual reality word gebruikt bij het behandelen van onder anderen fobieën,fantoompijn, posttraumatisch stresssyndroom en angststoornissen

 
(dutch read)
 
Digital reality beschrijft technologieën zoals virtual reality (VR), augmented reality (AR) en mixed reality (MR). VR plaatst een gebruiker in een virtuele wereld, die als een nieuwe werkelijkheid ervaren wordt. AR voegt visuele, auditieve of tactiele elementen toe aan de realiteit maar vervangt deze niet. MR combineert beide en heeft betrekking op de wisselwerking tussen de realiteit en de virtuele wereld. Een gebruiker kan dan bijvoorbeeld echt gereedschap gebruiken, om daarmee een virtueel effect te bereiken

Digital reality biedt veel mogelijkheden voor patiënten én zorgprofessionals. De educatie van professionals en medisch studenten is een uitgebreide toepassing die in een eerdere editie van Zorg Enablers is aangeduid met de term Digital School. Dit kan bijvoorbeeld door het projecteren van hologrammen en het meekijken en uitvoeren van (virtuele) operaties. Het is mogelijkom in real-time onderliggende structureren tijdens een operatie te projecteren, ook wel aangeduid met de term ARAS (Augmented Reality Assisted Surgery)

Ook zijn er mogelijkheden om personen meer inzicht te geven in de leefwereld van bijvoorbeeld patiënten. Onderzoek wijst namelijk uit dat digital reality, meer dan andere media, empathie triggert. Therapeutisch worden de technieken ingezet voor de behandeling of vermindering van fobieën, fantoompijn, post-traumatisch stressyndroom en angststoornissen.
 
Digital reality toepassingen kunnen patiënten ondersteunen in het revalidatieproces19, 20. Tot slot worden toepassingen in het zorgproces ingezet om het contact tussen immobiele patiënten en de buitenwereld te faciliteren, om daarmee ook het mentaal welzijn te bevorderen. Er zijn diverse initiatieven waarbij patiënten virtueel naar een museum kunnen, of zelfs hun eigen huis. Aan de andere kant kan het ook juist mensen die aan huis gekluisterd zitten uit een sociaal isolement halen. Digital reality kan resulteren in reductie van de zorgkosten dankzij verbeterde of snellere uitkomsten voor patiënten.
 
De Sensory Reality Pod van Sensiks is een belevingscabine waarin gebruik wordt gemaakt van VR, maar ook luchtstroom, geur, trilling, smaak en lichtfrequenties. De cabine is gekoppeld aan hartslag- en ademhalingssensoren, wat de gebruiker in staat stelt de omgeving te veranderen op geleide van ademhaling. Het doel is dat patiënten verlicht worden van een stressgevoel. De Sensory Reality Pods zijn al door enkele zorginstellingen in Nederland geïmplementeerd.
 
Bron: https://vitavalley.nl/wp-content/uploads/Zorg_Enablers_2019_eBook.pdf 

Recently added

You have no items in your shopping cart

Total incl. tax:€--,--
Order for another €--,-- and receive free shipping

Language & Currency